Skip links

Katlanılabilir Sürdürülebilirlik

Birol Kıraç

CUSCIT’23’te düzenlenen ikinci oturum “Katlanılabilir Sürdürülebilirlik” teması ile gerçekleştirildi ve çimento endüstrisindeki genel üretim teknolojileri ve yenilikler tartışıldı. Oturumun moderatörlüğünü Birol Kıraç’ın yaptığı oturumun konuşmacıları Minerva Mühendislik Kurucu Ortağı Prof. A. Hakan Benzer, ABB Çimento Sektörü Global İş Birimi Yöneticisi Max Tschurtschenthaler ve Lyksor Teknik Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Yiğiter oldu.

 

Prof. A. Hakan Benzer

Kurucu Ortak / Minerva Engineering

Oturumun ilk konuşmacısı olan Minerva Mühendislik Kurucu Ortağı Prof. A. Hakan Benzer, “Yatay Karıştırıcılı Değirmenlerin Çimento Öğütme Uygulamaları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda çimento üretiminin doğrudan karbon salımına olan etkisinin her yıl %0.3 oranında arttığını söyleyen Benzer, bunun önüne geçilmesi için klinker faktörünün azaltılması, yenilikçi teknolojilere geçişin sağlanması ve alternatif yakıt kullanımının arttırılması gerektiğini vurguladı. Çimento endüstrisinin enerji tüketimi grafiğini paylaşan Benzer, %38 ile çimento öğütmesini %24 ile pişirme ve soğuma, %22 ile açık ocak, kırma homojenizasyonu, %6 ile farin öğütme, %5 ile farin homojenizasyonu ve taşıma, paketleme ve yüklemenin izlediğini açıkladı. Yüksek enerjili değirmenlerin mekanik ve pnömatik olarak ikiye ayrıldığını ifade ederek sunumuna devam eden Benzer, Pamir teknolojisi hakkında bilgiler sundu: “Pamir teknolojisinin kullanım alanları yakıt öğütme kömür/petrokok, çimento öğütme, katkı öğütme puzolanik/mineral ve farin öğütme olarak öne çıkmaktadır. Burada kapasite artışı, enerji tasarrufu, zor öğünen yakıtların öğütme probleminin önüne geçilmesi ve ince öğütme ile alev boyunun kısaltılması gibi birçok farklı avantajdan da bahsedilebilir.”

Günümüzde karşılaştığımız çeşitli çevresel, sosyal ve ekonomik zorluklar, sürdürülebilirlik kavramını yeniden düşünmemize neden olmuştur. Artık sadece sorunları çözmek değil, aynı zamanda bu sorunlara karşı dirençli ve dayanıklı olma ihtiyacını da kucaklamaktayız. İşte bu noktada, “katlanılabilir sürdürülebilirlik” kavramı, zorluklarla başa çıkarken dayanıklılığı ve esnekliği vurgulayan bir yaklaşım sunmaktadır. Uzman isimler Katlanılabilir Sürdürülebilirlik konusundaki detayları CUSCIT’23’te açıkladı.

 

 

Max Tschurtschenthaler

Çimento Sektörü Global İş Birimi Yöneticisi / ABB

Elektriklendirme ile verim artırılabilir

Benzer’in ardından oturumdaki ikinci konuşmacı ABB Çimento Sektörü Global İş Birimi Yöneticisi Max Tschurtschenthaler oldu. “Çimento Sektörünün Net Sıfır Hedefine Giden Yolda Desteklenmesi” sunumunu yapan Tschurtschenthaler, 2050 yılına kadar çimento sektörünün karbonsuzlaştırılması hedefine doğru nasıl desteklenebileceğini paylaştı. Yüksek sıcaklıktaki süreçleri elektriklendirmenin faydalarına değinen Tschurtschenthaler, bu yolla en büyük emisyon yayan sanayi sektörlerinin tümünde fosil yakıt yakımının değiştirilmesinin sağlanabileceğini söyledi. Yaklaşık 1.700 °C’ye kadar %100 elektrikli proses ısıtmasına ulaşılabileceğini ifade eden Tschurtschenthaler, ısıtılan gazın kinetik enerjiyi termal enerjiye dönüştürmek için yüksek hızlara çıkarılıp, ardından yavaşlatıldığını belirtti: “Isı transferi doğrudan veya ısı eşanjörleri ile yapılabilir. Ekipman aynı zamanda üfleyici olarak da kullanılabilir. Tamamen robotik olarak yönetilen bu süreçle birlikte ısı, gazın içinde hacimsel olarak üretilir ve dışarıdan bir yüzey yoluyla aktarılmaz. Akışa ısı girişi mikrosaniye mertebesinde, son derece hızlıdır. Teknoloji turbo makinelere dayanmaktadır. Büyük ölçekli türbinlerden ve kompresörlerden kanıtlanmış tasarım araçlarına ve teknolojilere dayalı ekipmanlarda rahatlıkla kullanılabilir.”

 

Doç. Dr. Hüseyin Yiğiter

Teknik Müdür / Lyksor

Oturumda son olarak sahneye gelen Lyksor Teknik Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Yiğiter ise “Lyksor-Nanoca Serisi Katkıların ve Amin Türlerinin Çimento Öğütülebilirliğine Etkileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda alkanolamin çalışma mekanizmaları hakkında bilgi veren Yiğiter, öğütme alanında adsorpsiyon ile kırık yüzey enerjisinin azaltılması ve aglomerasyonun azaltılması, dayanım alanında ise karmaoksitlerin çözünürlüğü, iyon çözünürlüğü ve katkılı çimentolarda aktivitenin artırılmasının sağlandığını söyledi. Alkanolamin türlerinin portland uçucu küllü çimentoların priz süresi ve dayanım gelişimine etkilerine de değinen Yiğiter, sunumunda araştırma sonuçlarını açıkladı. Nanoca serisi katkıların çimento öğütülebilirliği üzerinde pozitif etkilerinden bahseden Yiğiter, aynı öğütme enerjisinde %26’ya kadar blaine artışı yaşandığını ifade etti.

Leave a comment