Skip links

CUSCIT’23, çimentonun geleceğine ışık tuttu

Sürdürülebilir Teknolojiler” temasıyla hazırlanan CemenTürk Uluslararası Sürdürülebilir Çimento & Klinker Üretim Teknolojileri Semineri (CUSCIT’23), çimento ve klinker üretiminde sürdürülebilir teknolojileri tartışmak, iş birliği ve ilham getirecek ortamlar yaratmak üzere geliştirilecek platformlar dizisinin ilk adımı oldu.

Dünyada karbon salımına neden olan çimento üretiminde sürdürülebilir üretim teknolojilerine odaklanan CUSCIT’23, 22-25 Kasım’da Antalya, Belek’te gerçekleştirildi. Ulusal ve uluslararası çimento sektöründen, farklı alanlarda görevli birçok paydaşın bir araya geldiği organizasyon 2 gün boyunca, yerli ve yabancı konuşmacıların sahne aldığı farklı oturumlarla devam etti. Katılımcıların, çimento üretiminde çevresel etkileri azaltma, enerji verimliliği, yeşil teknolojiler ve toplumsal sorumluluk gibi konularda uzman konuşmacılar tarafından bilgilendirildiği organizasyon boyunca çimento endüstrisinde sürdürülebilirlik konseptinin neden önemli olduğu ve çimento üretiminin çevresel etkilerini en aza indirmek için uygulanabilecek çeşitli stratejiler ve teknolojiler tartışıldı.

Farklı oturumlar düzenlendi
Seminerde Sosyal Sürdürülebilirlik, Katlanılabilir Sürdürülebilirlik, Adaletli Sürdürülebilirlik, Çevresel Sürdürülebilirlik, Uygulanabilir Sürdürülebilirlik ve Ekonomik Sürdürülebilirlik başlıklı 6 farklı oturum yapıldı. Seminerin ilk gününde moderatörlüğünü Prof. A. Hakan Benzer’in yaptığı ve Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, World Cement Association CEO’su Ian Riley, KHD Humboldt Wedag GmbH CTO’su Matthias Mersmann ve lKN Genel Müdürü Klaas Windmoeller’in panelist olarak katıldığı “SWOT Analizi ile “RESET: 2050 Yılı Çimento Üretimi” Zorlukları” panel düzenlendi. Seminerin ikinci gününde ise Türkiye’nin önemli ekonomistlerinden biri olan Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin, ulusal ve uluslararası ekonomik veriler ışığında “Zor Zamanlardan Güçlü Çıkma Sanatı: Çimento Gibi Olmak” sunumunu yaptı.

Nurhan Gürel / CemenTürk İmtiyaz Sahibi

“Cumhuriyetimizin 100. yılında, geleceğimiz için yeni bir platform oluşturduk”

Sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığı artırmak ve sektörde daha yeşil bir gelecek için iş birliği olanaklarını geliştirmek adına yeni ve önemli bir platform olma yolunda ilk adımını atan CUSCIT, 15 yıllık çimento sektörü deneyimine sahip CemenTürk ekibi tarafından hayata geçirildi. Derginin İmtiyaz Sahibi ve CUSCIT’23 Genel Koordinatörü Nurhan Gürel, 15 yıllık deneyimlerini, 100. yıla yakışır şekilde sahaya yansıtmak istediklerini ve sürdürülebilirliğin çimento sektöründeki yerine vurgu yapmak istediklerini söyledi: “15 yıldır Türk çimento sektörünün basılı ve çevrimiçi mecradaki yansıması olmak için verdiğimiz tüm çabayı 100. yıla yakışır biçimde sektöre çok daha güçlü biçimde sunmak istedik ve sürdürülebilirliğin Türkiye’de ve çimento sektöründeki yerini değerlendirmeye alarak yola çıktık. Sonuç olarak karbon ayak izi konusunun büyük önem arz ettiği çimento sektöründe, üretim teknolojilerinin sürdürülebilir çözümlere odaklanması için daha belirgin bir zemin oluşturmak gerektiğini anladık. Bu nedenle CUSCIT’23, sektörün sürdürülebilir üretimine dair Ar-Ge, tasarım ve yenilikçi yaklaşımlar üzerine paylaşımlar ve tartışma alanı oluşturacak şekilde bir kurguyla hazırlandı.”

Çimento endüstrisinde sürdürülebilirlik alanındaki son gelişmelerin paylaşıldığı, uzman konuşmacıların bilgi ve deneyimlerini aktardığı, interaktif oturumların düzenlendiği ve sektör liderlerinin katıldığı seminerle kalıcı bir platform oluşturmak istediklerini ifade eden Gürel, sektörün geleceğinin aynı zamanda gezegenin geleceği ile de çok yakından ilgili olduğunun altını çizdi: “Bu seminer sektörün gelişmesi için gereken birliktelik duygusunu, geçmiş kalıpları kırarak önümüzdeki en az 50 yılın vizyonuna katkıda bulunmayı, gezegeni, insanca çalışma koşullarını, çocukları, yaşam kalitesini önemseyen bir sektör olarak ilerlemeyi sağlayacak kültürü oluşturmak için yön vermeyi amaçlıyor. Haliyle teknik temellere dayanan, ama üzerine dahasını koyacağımız CUSCIT, sektörün gözbebeği bir platforma da dönüşecektir. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz.”

“Sorumluluklarımızı keşfetmemiz gerekiyor”
Çimento sanayisinin, kentsel gelişmenin, altyapı projelerinin ve inşaat sektörünün temel taşı olduğunu ancak, bu sektörün büyüklüğüne ve önemine rağmen, çimento üretiminin çevresel ve sosyal etkileri, sürdürülebilirlik açısından ciddi sorumlulukları da beraberinde getirdiğini söyleyen Gürel, bugün, çimento endüstrisinin, sürdürülebilirlik ilkesine dayalı bir dönüşüm sürecine girerken, bu sektördeki yenilikler ve sorumluluklar hakkında bir dizi önemli konuyu keşfetmesinin de hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı: “Çimento sanayisinde sürdürülebilirlik, çevresel etkilerin en aza indirilmesi, enerji verimliliği, karbon ayak izinin azaltılması ve toplumsal sorumluluk gibi kapsamlı bir perspektife sahiptir. Geleneksel çimento üretim süreçleri, büyük enerji tüketimi ve doğal kaynakların yoğun kullanımı ile bilinir. Ancak, sektördeki öncü şirketler, teknolojik inovasyonlar ve çevresel etkiyi azaltma stratejileri üzerine yaptıkları yatırımlarla bu durumu değiştirmeye kararlılar.

Bu bağlamda, çimento sanayisinde sürdürülebilirlik konusunda yapılan çalışmalar, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, enerji geri kazanım sistemlerinin entegrasyonu, atık yönetimi ve karbon salınımını azaltma gibi çeşitli alanları kapsamaktadır. Ayrıca, sektörde sosyal sorumluluk projelerine ağırlık veren şirketler, yerel topluluklarla iş birliği yaparak çevresel ve ekonomik etkileri en aza indirmeyi hedeflemektedir.

Bu seminer, çimento sanayisinde sürdürülebilirlik konusundaki son gelişmeleri ele alarak, sektördeki profesyonelleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiriyor. Katılımcılar, çimento üretiminin sürdürülebilirlik yolunda attığı adımları anlamak, sektör liderlerinin bu konuda benimsediği stratejileri öğrenmek ve gelecekteki sürdürülebilir çimento üretimi için çözüm yollarını keşfetmek için bu değerli platformda bir araya gelecekler.”

Düzenlenen oturumların tamamının sürdürülebilirliğin 6 ilkesi atfedildiği seminer açılış kokteyli ve stant alanlarının ziyarete açılmasıyla başladı. 2 gün devam eden oturumların ardından 100. Yıl Resepsiyonu ile büyük Cumhuriyetimizin 100. yaşı kutlandı. Resepsiyonun ardından gerçekleştirilen gala yemeğinde tüm katılımcılar, 35&07 Orkestrası eşliğinde keyifli dakikalar yaşadılar.

 

 

 

 

Türker Eren / CEO / Innomotics Türkiye
Açılış Kokteyli Sponsoru Innomatics Türkiye’nin CEO’su Türker Eren, açılışta bir konuşma yaptı.

Leave a comment